O psima

Izbor psa za tartufe podosta je kompleksan zadatak i, iako je u teoriji moguće, nije svaki pas dobar za traženje tartufa. Odabir same pasmine nije toliko bitan ali je nužno da bude od roditelja sa radnom navikom. Drugim riječima on mora u svojim genima imati radnu naviku jer bez toga pas neće dobro odraditi svoj posao. Sljedeća ključna stvar jeste da je to pas tragač te da je pas poslušan.

Trening za traženje tartufa

Trening počinje kada je štene staro oko 3 mjeseca, a trebala bi ga provoditi osoba koja s njim provodi najviše vremena i koja će mu kasnije biti vodič u traženju. Trening je ozbiljan, ali je napravljen u nekoliko faza i razrađen na način da ga štene shvati kao igru i zabavu.

Prva faza treninga zapravo je igra šteneta s komadićima tartufa koje može i pojesti. Tako se štene privikava na miris tartufa.

U drugoj se fazi izrađuje loptica od komadića tartufa i ulja spojenih nekim čvršćim jestivim sastojkom, npr. krušnim mrvicama. Loptica bi trebala biti dovoljno velika da ju pas ne može pojesti. Zadatak igre s lopticom jest naučiti psa da ju donosi. Ona se baca u visoku travu gdje ju pas ne može vidjeti, već ju može pronaći samo slijedeći osjetilo njuha. Pronalazak i donošenje loptice nagrađuje se pohvalom, igrom ili komadićem tartufa.

Nakon što psić savlada traženje i donošenje loptice, slijedeća je faza zakopavanje iste u zemlju.

Psi su već u toj fazi toliko ludi za tartufima, da već samostalno počinju kopati i donositi lopticu. Ta je faza najvažnija tijekom cijelog treninga, jer zapravo prikazuje njihov stvarni posao.