Sve opcije otvorene pa i prosvjedni skup upozorenja

(Iz Glasa Istre – 20.03.2018.; http://www.glasistre.hr/f0d4f3fa-50d9-4f6d-b7b6-cfbc26986e35)

Novi Pravilnik o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta koji je stupio na snagu krajem prošle godine donosi dvije značajne promjene za tartufarenje. Njime je legalizirano sakupljanje ljetnog crnog tartufa dok sezona bijelog tartufa počinje 1. rujna, petnaest dana ranije nego je to do sada bio slučaj. Da pomaka na bolje ima, posebice zbog određivanja sezone ljetnog crnog tartufa, složni su istarski tartufari no zbog dvije osnovne primjedbe koje se odnose na zabranu noćnog sakupljanja tartufa i zabranu sakupljanja crnog tartufa u kolovozu, spremni su i na prosvjedni skup upozorenja, najavili su na izbornoj skupštini Udruge tartufara “Istra” na kojoj je za predsjednika izabran Darko Muzica koji je tu funkciju obnašao i u prethodnom mandatu.

– Rastuće je nezadovoljstvo zbog stanja u tartufarstvu, počevši od devastiranja Motovunske šume sječom drva i njihovim izvlačenjem po blatnom terenu, pa sve do odredbi novog pravilnika u čiju se izradu nije uključila Udruga tartufara pa se tartufari boje da se ni pri izmjenama pravilnika za koje se zalažu neće puno čuti njihov glas. Najviše ih ipak brine zabrana noćnog tartufarenja. Oko toga je dosta negodovanja i tu smo im prenijeli da borba još uvijek traje kako bi to okrenuli u našu korist jer većina tartufara je mišljenja da zabrana noćnog tartufarenja donosi više štete nego koristi po pitanju očuvanja staništa. Motovunska šuma nije preopterećena, broj tartufara se ne povećava, a ako tartufari noću ne budu u šumi, u nju će ući divlje svinje i napraviti više štete nego tartufari. Spočitava se da remetimo noćni mir životinjama u šumi, a ne spominje se buka s državne prometnice koja prolazi kroz Motovunsku šumu. Smatramo da je to veći problem od nekoliko svjetiljki tartufara po četvornom kilometru šume, kaže Muzica.

Članovi Udruge tartufara “Istra” najviše su zanimanja pokazali za odredbe novog pravilnika koji donosi popis zavičajnih divljih vrsta za čije je komercijalno sakupljanje potrebno ishoditi dopuštenje.

– U naravi se puno toga ne mijenja samo što iskaznica komercijalnog sakupljača tartufa navodno ne važi, a nju zamjenjuje dopuštenje za sakupljanje tartufa koje izdaje resorno ministarstvo. Zahtjev treba slati u ministarstvo uz priložene procjene o količinama tartufa koje će se izvaditi i krajem sezone treba poslati povratnu informaciju koliko je tartufa doista i sakupljeno, kaže Muzica. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)