IZVJEŠTAJ SA SASTANKA UDRUGE

Izvješće sa sastanka Udruge povodom izrade novog Pravilnika

U društvenom domu u Svetom Martinu, u nedjelju 19. ožujka 2017. godine održan je sastanak Udruge tartufara Istra. Sastanak na kojem je sudjelovalo 50-ak članova iz cijele Istre sazvana je povodom pokretanja izrade Nacrta prijedloga pravilnika kojim će se regulirati sakupljanje tartufa.

Predsjednik Udruge Darko Muzica upozorio je članove kako, u postupku izrade nacrta pravilnika, tartufare, koji su prva karika u zaštiti staništa tartufa, nitko do sada nije konzultirao.

Muzica je članove upoznao s koracima koji se poduzimaju te je naglasio kako će se tartufari problem prvenstveno nastojati riješiti putem razgovora i usuglašavanja stavova.

Novim pravilnikom zabranit će se tartufarenje noću

Naime, nastoje se dogovoriti sastanci s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i prirode te s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede no, ukoliko se problem ne uspije riješiti razgovorom, Muzica je istaknuo kako su tartufari spremni i na prosvjede.

U novom pravilniku, ukoliko kao takav bude donesen, bit će navedeno kako je dopušteno vrijeme sakupljanja tartufa od 6 do 22 sata.

 Zadržat će se uvjet od najmanje 150 centimetara udaljenosti između dva mjesta iskopavanja i uvjet da najmanja veličina plodišta bijelog tartufa koji je dozvoljeno sakupljati promjera 10 milimetara te odredba da je dopušteno sakupljanje tartufa uz pomoć dva psa, bez navođenja da je jedan u postupku dresure.

Branje svih vrsta tartufa bit će zabranjeno u travnju, svibnju i kolovozu

Prema nekim naznakama, Tuber aestivum, odnosno crni ljetni tartuf moći će se tražiti tijekom lipnja, srpnja i rujna, ali ne i u travnju, svibnju i kolovozu kada ga ima u izobilju, što je iznimno problematično iz razloga što je u tom periodu zanimljiv turističkom sektoru od agroturizma preko restorana do onih koji se bave pokaznim lovom na tartufe.

Prijedlog tartufara okupljenih u udrugu je da se postojeća ograničenja sakupljanja tartufa uz pomoć jednog dresiranog i jednog psa u postupku dresure izmjeni uvođenjem mogućnosti korištenja dva dresirana i jednog mladog psa. Jedinstven stav tartufara je da se zadrži mogućnost noćnog sakupljanja te da sezona istarskog bijelog tartufa krene petnaest dana ranije i započne 1. rujna i traje do 15. siječnja, kao i da se konačno odredi razdoblje sakupljanja za crne tartufe; za Tuber aestivum od 15. travnja do 1. studenoga, a Tuber melanosporum i Tuber brumale od 1. studenoga do 15. ožujka.

Podržite Udrugu u borbi za tartufare!

Ovim putem pozivamo sve tartufare, koji nisu članovi, da se učlane u udrugu i daju tako svoju podršku uz napomenu kako se pravilnik ne odnosi samo na područje Motovunske šume već na sakupljanje tartufa općenito, što znači da se odnosi i na skupljanje i na zemljištu u privatnom vlasništvu.)