OTVORENA SEZONA LOVA NA BIJELI TARTUF

Bez tartufa nema tartufara i obratno pa će se Udruga tartufara “Istra” vođena ovom jednostavnom logikom boriti jednako snažno i angažirano na zaštiti staništa tartufa kao i zaštiti stoljetne tradicije tartufarenja u Istri

Potraga za istarskim bijelim tartufom Tuber magnatumom, najskupljom podzemnom gljivom na svijetu, može započeti. U subotu točno u 6 sati, neovisno o kiši, tartufari Udruge tartufara “Istra” ušli su u Motovunsku šumu na lokaciji između Senjskog mosta i skretanja za selo Ipši, a dva sata kasnije pohvalili se sa svojim prvim ovosezonski “ulovom”. Ako se po jutru dan poznaje sezona bi naravno uz povoljne vremenske prilike mogla biti solidna jer pronašli su nekoliko dekagrama tartufa dostatnih za malo obilniju fritadu. Prvim ulaskom u stanište tartufa Udruga tartufara “Istra” po prvi je puta simbolično obilježila početak sezone istarskog bijelog tartufa koja ujedno i po prvi puta, prema novom Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, započinje 1. rujna umjesto kao do sada 15. rujna.

– Zalagali smo se da sezona započne petnaest dana ranije pa to doživljavamo kao uspjeh, no nije to glavni razlog ovakvog simboličnog obilježavanja njenog početka. Razloga ima više. Bez tartufa nema tartufara i obratno pa ćemo se vođeni ovom jednostavnom logikom boriti jednako snažno i angažirano na zaštiti staništa tartufa kao i zaštiti stoljetne tradicije tartufarenja u Istri, izjavio je predsjednik Udruge tartufara “Istra” Darko Muzica. Simboličnom okupljanju, kaže Muzica, cilj je bio obilježiti prvi dan lova na tartufe, ali jednako tako apelirati prvenstveno na tartufare da doprinesu zaštiti staništa. Svjesni koliko su ovakvi ekosustavi osjetljivi i kako je malo potrebno da se poremeti ravnoteža.

Udruga je, nadovezao se njen potpredsjednik Ivan Vukadinović, upravo tiskala prvi od nekoliko edukacijskih letaka kojim apelira na tartufare da doprinesu očuvanju staništa tartufa, da prilikom vađenja tartufa obrate pažnju da se korijenje stabala, a time i micelij što manje ošteti kao i da rupe nastale otkopavanje obavezno odmah po vađenju tartufa zatrpaju iskopanom zemljom. Otvorenje sezone svojim dolaskom podržao je i Denis Jurčić.

Tartufari u ovogodišnju sezonu ulaze se s nekoliko novosti, s novim Pravilnikom o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta te novim Zakonom o zaštiti životinja. Iako su na Pravilnik o zavičajnim divljim vrstama dali brojne primjedbe ni jedna im, kažu, nije uvažena. Usprkos njihovom protivljenju, ograničeno je noćno tartufarenje, tako se tartufi sada mogu sakupljati od 6 do 22 sata.

Istarski restorani od danas mogu imati na stolu svježi bijeli tartuf, a sezonu istarskog bijelog tartufa, skupocjene gljive kojoj pripisuju afrodizijačko svojstvo, u zoni tartufa od Buzeta, Livada i Motovuna, obilježavaju brojnim gastro manifestacijama i sajmovima, počevši od rujanske Subotine u Buzetu s fritadom od 2018 jaja i desetak kilograma tartufa u divovskoj tavi, Dana Zigante tartufa, Festivala terana i tartufa, pa do Vikend festivala istarskih tartufa. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO; Glas Istre / 01.09.2018.)