NJEMAČKO-FRANCUSKA TELEVIZIJA ISTRAŽUJE TAJNE TARTUFA: Zašto Talijani kupuju istarske tartufe, IAKO IMAJU SVOJE?

Obožavam tartuf. Nisam još odlučila da li mi je bolji crni ili bijeli. Crni je jak u okusu, a bijeli ima nešto ženstveno, kaže Maria Christina Degen iz snimateljske ekipe. Na pitanje zašto se odlučila baš za priču o istarskom tartufu, kad ga ima i u Italiji, rekla je da je o talijanskim tartufima već sve rečeno, ali je istarski bijeli tartuf još pomalo obavijen velom tajne

Zabavne priče koje piše život. Putovanja, rituali i festivali s ljudima iz cijelog svijeta, otprilike tako glasi prijevod s najavne špice za “360° GEO Reportage”, jednu od emisija njemačko-francuske televizije ARTE TV čija novinarska ekipa upravo snima reportažu o tradiciji tartufarstva u Istri. Snimljeni materijal pretočit će u dvije specijalne epizode koje će biti emitirane iduće godine.

Pomalo mistična priča o istarskom bijelom tartufu, najskupljoj podzemnoj gljivi na svijetu koja se traži uz pomoć posebno dresiranih pasa, naći će se uz bok već objavljenim reportažama poput one o zračnoj luci Sheremetyevo u Moskvi, jednoj od najvećih u Europi s 40 milijuna putnika godišnje, čiji sigurnosni odjel u borbi protiv eksploziva, odnosno terorizma, među ostalim, koristi tzv.

Sulimov pse, križance šakala istančanog njuha ili pak o bolnici za koale u Australiji čiji se broj, iako su pod strogom zaštitom, i dalje smanjuje.

– Ovo je odlična promocija Istre, ali i Hrvatske na tržištima Njemačke i Francuske. Konačno, taj se program emitira i na području Kanade, ali i Švicarske te na Kanarskim otocima. Riječ je o popularnoj emisiji koja ostvaruje milijunsku gledanost, a snimljeni materijali će se dodatno koristiti na njemačkim i francuskim kanalima javne televizije, te će biti dostupni na medijateci ARTE TV-a, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio Dejan ŠTIFANIĆ) (Glas Istre – online 24.09.2018 06:41)