Prilog TV Istre povodom početka sezone

Tv Istra snimila je kratku reportažu povodom početka sezone lova na bijeli tartuf.
Prilog Tv Istre možete pogledati OVDJE
——————

Ovo su Bela i Bistra, psi tartufari u vlasništvu Darka Muzice. Bela je stara pet godina, a Bistra duplo više no zajedno predstavljaju najvažniju kariku u potrazi za bijelim tartufima čija je sezona lova ove godine krenula 15 dana ranije nego inače.

Gospodin Muzica u lov na tartufe uvijek vodi dva psa tragača, no volio bi, kako kaže, da ponovno može sa sobom voditi tri psa, što bi mu uvelike olakšalo njihovu dresuru.

Od ove je godine zabranjen i noćni lov, koji je do prošle godine bio dopušten, što tartufarima predstavlja dodatnu otegotnu okolnost jer su psi, kako doznajemo, najkoncentriraniji noću.

Najbolji se tartufi pronalaze u periodu kada sunce izlazi i zalazi do najveća koncentracija bijelih tartufa nalazi se upravo u Motovunskoj šumi, bogatoj hrastom lužnjakom. Iako ga se može pronaći svugdje gdje gravitira bijela zemlja. Najveći neprijatelj tartufa i tartufara je, kako doznajemo, motorna pila, odnosno sječa šume umjesto pošumljavanja. Također su se s godinama količine tartufa smanjile zbog promjene klime i životnih uvjeta.

Dobra suradnja i sinergija između državnih i lokalnih vlasti te tartufara jedina može djelovati prema općoj dobrobiti i zaštiti te dodatnoj valorizaciji tartufa – podzemne gljive, delikatese i svojevrsnog afrodizijaka.